Tenis: Tradiția merge mai departe

Ajuns la ediția cu numărul 20, turneul internațional de tenis al Bacăului dotat cu premii în valoare de 25.000 dolari plus ospitalitate se va desfășura săptămâna aceasta, pe terenurile bazei SCM Bacău, sub titulatura „Dedeman- Simba Trophy”. Spre deosebire de edițiile precedente, în care finanțarea era asigurată în mare parte de municipalitate, de anul acesta, costurile întregului turneul sunt acoperite de Compania Dedeman și de Simba Invest. Luni și marți au loc calificările, pentru ca finala să fie programată duminică, 22 august

Pe 2 iunie 2019, când seara începea să se lase peste terenurile de tenis ale bazei SCM Bacău, francezul Jules Okala ridica deasupra capului Trofeul Municipiului Bacău. Era pentru prima oară când un tenismen câștiga de două ori la rând turneul băcăuan. „M-am simțit excelent la Bacău, iar aceste victorii înseamnă mult pentru cariera mea. Dar gata! La anul sper să nu mă mai vedeți aici! Ar însemna că am intrat, în sfârșit, pe tabloul principal la Roland Garros. Merci Bacau et adieu!”, zâmbea tenismenul care urma să împlinească în acea vară 22 de ani. Okala nu a prins tabloul French Open în 2020, dar nici nu a mai ajuns în Bacău. Nu a mai ajuns pentru că pandemia a tras pe dreapta turneul băcăuan în valoare de 25.000 de dolari plus ospitalitate.

Iubitorii tenisului s-au temut că Trofeul Municipiului Bacăului va ieși definitiv din peisaj. Mai ales că anul acesta, bugetul orașului s-a lăsat cu vânătăi și strigături. Și totuși, tradiția merge mai departe. Merge de mână cu turneul internațional care a debutat pe terenurile SCM Bacău în 1998 și care, în timp, a urcat de la 27 la 35 puncte ATP. Ajunsă la ediția cu numărul 20 care se va derula de astăzi și până duminică, 22 august, competiția din circuitul ITF iese, din acest an, din sfera costurileor suportate în cea mai mare parte de municipalitate, intrând într-o dimensiune. Finanțarea de 25.000 dolari plus ospitalitate este sută la sută privată, fiind asigurată de Compania Dedeman și de Simba Invest. De aici, și noua denumire a turneului: „Dedeman- Simba Trophy”.

„Ar fi fost păcat să pierdem un turneu de o asemenea valoare, cu atât mai mult cât în Bacău nu se întâmplă foarte multe lucruri notabile. Prin urmare, împreună cu conducătorul firmei Dedeman, domnul Dragoș Pavăl, la rândul său un mare iubitor de tenis, am decis să ducem tradiția mai departe , propunându-ne, totodată, să întoarcem câte ceva comunității în care muncim și trăim. Sper să ne bucurăm și anul acesta de meciuri frumoase, așa cum am avut în toate edițiile precedente”, a declarat reprezentantul firmei Simba-Invest, Cristinel Lungu, unul dintre sponsorii de veche dată ai turneului băcăuan.

„Ne bucură că, beneficiind de sprijinul firmelor Dedeman și Simba Invest, acest turneu reprezentativ pentru Bacău își poate continua parcursul. Să nu uităm că, de-a lungul anilor, la turneul găzduit de terenurile noastre, ale SCM-ului, au participat tenismeni care, ulterior, au intrat în Top 100 ATP”, a subliniat directorul SCM Bacău, Ion Șarban. „Avem parte de un tablou foarte echilibrat, care a continuat să suporte unele modificări”, a subliniat directorul și, totodată, sufletul turneului, antrenorul Mihai Ciuntea. „Inițial, meciurile de calificare ar fi trebuit să debuteze duminică, însă, până la urmă s-a decis ca ele să pornească la drum luni. În aceste condiții, luni și marți vom avea zile pline, cu meciuri care vor începe dimineața la ora 9.00. Avem trei tururi de calificări, care trebuie consumate până marți spre seară, când vor începe meciurile de pe tabloul principal”, a spus Mihai Ciuntea, care a explicat cum se va juca în calificări („două din trei seturi, cu super tie-break”) și cum este configurat tabolul de 32:

„Avem 16 sportivi acceptați direct plus încă două locuri lăsate libere pentru situații speciale. Mai avem patru wild-carduri și opt tenismeni care vin din calificări”. Dacă în edițiile trecute, ploaia a fost un musafir constant (și, evident, nepoftit) al turneului, anul acesta, „Dedeman- Simba Trophy” are parte numai și numai de soare. Era timpul!

Cum este permis accesul publicului

Iubitorii de tenis care doresc să asiste la meciurile turneului „Dedeman- Simba Trophy” trebuie să îndeplinească unul dintre următoarele criterii: să prezinte fie un certificat de vaccinare, fie unul care să ateste trecerea prin boală, fie un test anti-gen negativ, fie unul PCR negativ. Împreună cu Jandarmeria, SCM Bacău a elaborat un plan de măsuri sanitare, iar accesul în incinta bazei de tenis a clubului se va face printr-un filtru riguros. Totodată, pentru a respecta protocolul în vigoare, doar 75 la sută din locuri vor fi disponbile pentru spectatori.

Lista de 16 a tenismenilor acceptați direct

1 Pedro Sakamoto (Brazilia), locul 325 ATP

2 Aziz Dougas (Tunsia), locul 352 ATP

3 Vladyslav Orolv (Ucraina), locul 371 ATP

4 Arthur Cazaux (Franța), locul 373 ATP

5 Oleksii Krutykh (Ucraina), locul 402 ATP

6 Yshai Oliel (Israel), locul 452 ATP

7 Marko Tepavac (Serbia), locul 469 ATP

8 Nicholas David Ionel (România), locul 489 ATP

9 Dragoș Nicolae Mădăraș (Suedia), locul 512 ATP

10 Alexsandar Lazarov (Bulgaria), locul 516 ATP

11 Tiago Cacao (Portugalia), locul 521 ATP

12 Facundo Juarez (Argentina), locul 529 ATP

13 Mircea Alexandru Jecan (România), locul 536 ATP

14 Matias Zukas (Argentina), locul 550 ATP

15 Juan Pablo Paz (Argentina), locul 588 ATP

16 Nicolae Frunză (România), locul 598 ATP

Sursa articol: https://www.desteptarea.ro/tenis-traditia-merge-mai-departe/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *